Nekdanji ban Dravske banovine Natlačen bo krasil Vipavsko dolino

Dnevnik
petek, 5. oktober 2007 ob 00:00
Nekdanji ban Dravske banovine dr. Marko Natlačen bo dobil spomenik v vasi Manče nedaleč od Vipave. Pobudnik za postavitev pomnika je avtor knjige o banu, upokojenec Mirko Kovač iz Lokavca pri Ajdovščini, slavnostni govornik ob dogodku, ki močno razburja prebivalce v Vipavski dolini in na Primorskem, pa bo predsednik Nove Slovenije in minister za finance Andrej Bajuk.
...
napisal Vladimir Gajšek on 10. oktober, 2007

Odkritje in blagoslov spomenika banu dr. Marku Natlačenu v Mančah

Kdaj bo sodba morilcu in skrunivcem slovenskih grobov?

V slovenski domovini bi bilo treba urediti - človeškost, priznati slehernemu njegovo človeško dostojanstvo in opomniti na vlogo zgodovinskih osebnosti. Kdo je ubil dr. Marka Natlačena, ki je bil slovenski pravnik, priljubljeni politik in svobodnjaško razprti ban Dravske banovine (24. april 1886, Manče pri Vipavi -13. oktober 1942, Ljubljana)? Ali je bil morilec dr. Marka Natlačena za načrtno naklepni umor kaznovan? In kdo je po koncu 2.svetovne vojne jnačrtno in naklepno oskrunil grob dr. Marka Natlačena? Kdo je njegove posmrtne ostanke dr. Marka Natlačena zavrgel "neznano kam" - ali je prejel več kot zasluženo kazen za ta sramotni zločin?

Lahko da je umor dr. Marka Natlačena samo ena od epizod jugostalinskega medvojnega prostaštva in nasilništva, ki bi moralo biti že kaznovano. Storilce je treba obsoditi in jih javno razkrinkati v črni kroniki.

Ali je medvojno državljanskovojno zločinstvo res tako nasilno, da se ga ne bi dalo ukrotiti v letu 2007 - s pravnimi in državno suverenimi protiukrepi, še zlasti ko gre za zločinsko naklepni umor dr. Marka Natlačena? Mar pravna država spi in ne preganja naklepnih morilcev? Kajti zadea umora dr. Marka Natlačena, še ni zastarala, saj gre za naklepni umor.


Dediščina jugosoldateske in politične policije je že pravno zavržena in moralno javno obsojena, enako tudi vse in vsakršno naklepno nasilje proti nedolžnim osebam, kakor je bil dr. Marko Natlačen, nad katerim se je izživel neki bandit in morilec. Enako je treba najstrožje kaznovati vse in vsakogar, ki so skrunili koderkoli na Slovenskem grobove ali brisali sled svojih naklepnih zločinov.

Odkritje in blagoslov spomenika banu dr. Marku Natlačenu v njegovem rojstnem kraju Mančah, v smislu krajevnoobičajne slovesnosti, odpira prav to in taka vseslovenska vprašanja.


Vladimir Gajšek




Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.


Vpišite prikazane znake


 

Google Translate

English Croatian French German Italian Spanish Serbian Slovenian Hungarian